بسکت یا سبد بالابر حمل نفرات ساختمانی
آذر ۹, ۱۴۰۲در سیستم ساخت و ساز جهانی امروز، متناسب با تغییرات صنعت ساختمان و بهبود روش های بلندمرتبه سازی، تلاش شده است تا هزینه اجرا کاهش یابد و سطح ایمنی افزایش یابد. در گذشته کار از نمای ساختمان به کمک داربست امکان پذیر بود، اما داربست هزینه اجرا را تا حد قابل توجهی افزایش داد و خطر نصب و نصب داربست فولادی همیشه با مشکل مواجه است. با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان و استفاده از ماشین آلات مختلف ساختمانی، کلایمرها سیستم داربست روی نما را تغییر دادند. کلایمر (Climber) نوعی بالابر ساختمانی است که با حرکت عمودی و افقی در امتداد نمای بیرونی ساختمان، قابلیت کار با نمای ساختمان را فراهم می کند. Climber جایگزین مناسب و ارزانی برای داربست است و امکان کار بر روی نما بین طبقات در ساختمان های چند طبقه را ارائه می دهد. در ادامه انواع و مشخصات فنی سنگ نورد ساختمانی توضیح داده می شود.
هزینه ها و خطرات اجرا و جمع آوری داربست ساختمانی معمولا از مشکلات اجرایی مرحله نما در ساختمان سازی می باشد، کلایمر دستی با سیستمی بسیار ساده که از سازه خرپا فلزی بروی بام و به همراه سبد و وینچ دستی یا به عبارتی وینچ پدالی جایگزین بسیار خوبی برای داربست در ساختمان های دارای ارتفاع کم خواهد بود.
گروه صنعتی پادیرکاران با وجود سال ها تجربه در تامین ماشین آلات ساختمانی و همچنین تامین کننده انواع کلایمر ساختمانی با در نظر گرفتن ارتفاع ساختمان شما دارای گواهینامه استاندارد و همچنین ایمنی بالا و ایجاد شده از بهترین متریال است.
انواع کلایمر ساختمانی از جهت طراحی
طراحی کلایمرها عموما با در نظر گرفتن مدل کاربری، ظرفیت کاری و همچنین ضریب امنیت در انواع و سایزهای متنوع انجام خواهد شد. از نظر شرایط طراحی این دستگاه، کلایمر به سه دسته تقسیم بندی می شود که بصورت کلی نفربر، حامل مصالح و تجهیزات مورد نیاز و همچنین سکوی اجرای عملیات می باشد.
کلایمر معمولا دارای سبدی به خصوص و با طول متغیر می باشد که حجم و همچنین گنجایش سبد از دیگر پارامترهای طراحی می باشد. در طراحی کلایمر، سیستم امنیتی از قبیل ترمز کمانی، ترمز پاراشوت، ترمز لنتی بکار گرفته می شود که در مواقع اضطراری از سقوط این دستگاه جلوگیری می کند.
علاوه بر سیستم های متنوع امنیتی که بر روی عملکرد کابل اصلی دستگاه تاثیرگذار هستند، کابل امنیتی مستقل دیگری نیز در دستگاه استفاده می شود که از طریق یک سیستم ترمز موازی در شرایط اضطراری که سیستم های امنیتی کار نکنند، عمل خواهد کرد و کل مجموعه را قفل کرده و متوقف می کند. یکی دیگر از عملکردهای سیستم توقف امنیتی کلایمر متناسب با بالا رفتن وزن سازه و ملحقات آن افزایش پیدا می کند و با فشردگی سیم بکسل سبب افزایش ضریب ایمنی دستگاه خواهد شد.
معمولا کلایمرها به گونه ای مدولار طراحی و ایجاد می شوند و در نتیجه، قسمتهای مختلف دستگاه از طریق پیچ و مهره بهم متصل خواهند شد. سهولت نصب و علاوه بر آن راه اندازی، حمل و نقل سریع، قابلیت مونتاژ و همچنین دمونتاژ راحت عمده ترین مزیت کلایمر در مقایسه با دیگر سیستم های دسترسی، از قبلی داربست می باشد.
با توجه به ارتفاع سازه و همچنین وزن کاری، کلایمر در دو دسته برقی و دستی طراحی و تولید می شوند به عبارت دیگر دستگاه هم میتواند به حالت دستی و هم به کمک نیروی موتور برقی حرکت داشته باشد.کلایمرهای دستی با توجه به نوع برقی از سرعت حرکتی و همچنین ظرفیت کاری کمتری برخوردار می باشند و بیشتر در سازههایی با ارتفاع کم از آنها استفاده می شود.
تفاوت اغلب کلایمرها با بالابر های مرسوم که در داخل ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرند محل قرار گیری موتور وینچی می باشد. در بالابرهای مرسوم موتور در محلی با ارتفاع بالا و بصورت معمول ساختمان بر روی یک شاسی قرار خواهد گرفت و با راه اندازی موتور، سیم بکسل جمع می شود و سبد را به سمت بالا هدایت می کند در حالیکه در کلایمرها موتور بر روی سبد نصب میگردد.
کلایمرها از نظر حرکتی به دو دسته تقسیم می شوند که با حرکت عمودی و با حرکت عمودی-جانبی هستند. در نوعی از کلایمر که حرکت عمودی، پایه های دستگاه در بالای ساختمان قرار خواهد گرفت و به وسیله سیم بکسل به موتور وینچی درون سبد متصل می گردد و دستگاه را در مسیر عمودی حرکت خواهد داد (این نوع در ایران کاربرد بیشتری دارد).
مشخصات فنی کلایمر های دستی
همانطور که از نام کلایمر دستی مشخص است متشکل از سیستم مکانیکال و همچنین پلت فرم آلومینیومی می باشد که اجزای مکانیکال آن دارای دو چرخ دنده دستی در دو طرف سبد و علاوه بر آن سیستم ترمز مکانیکال خواهد بود. کابل فولادی سایز هشت و یا سایز شش در کلایمر دستی مورد استفاده قرار می گیرد.
اغلب سازه بروی پشت بام برای نگهداری و تحمل وزن حاصل از سبد و نفرات بروی سبد مورد استفاده قرار می گیرد. سازه بروی بام از وزنه های نگهدارنده سیمانی و یا چدنی در جهت حفظ تعادل مورد استفاده قرار می گیرد. حرکت کلایمر از طریق نیروی فیزیکی به واسطه کارگران بین طبقات انجام خواهد شد. این سیستم ساده برای ساختمان های با ارتفاع کمتر از پنج طبقه مناسب می باشد.
بکارگیری کلایمر دستی
برای سهولت دسترسی به نمای ساختمان و همچنین اجرای نازک کاری و در کنار آن انجام تعمیرات و شستشوی نما بعد از تمام شدن نازک کاری و حتی در دوران بهره برداری کاربرد کلایمر های ساختمانی معمول می باشد. استفاده از کمربند ایمنی در جهت جلوگیری از سقوط کارگران الزامی می باشد. حرکت از طریق پدال پایی و یا پدال دستی صورت می گیرد.
برای استفاده از کلایمر دستی از طریق کاربران در مرحله اول مهم ترین کار آموزش استفاده از دستگاه کلایمر دستی به نفراتی که می خواهند به عنوان اپراتور با دستگاه کار کنند، می باشد. دلیل آن هم، حفظ تعادل سبد در ارتفاع زیاد و حرکت هماهنگ هر دو طرف سبد با همدیگر در جهت حفظ بالانس اهمیت بالایی دارد.
البته باید بیان کرد که ترمز گیری و تثبیت سبد در شرایط توقف و در مواقع حرکت بصورت ناگهانی سبد نیز به همان مقدار اهمیت دارد. باید دقت داشته باشید که در انتخاب کارگران و کاربران این دستگاه یعنی کلایمر دستی از نفراتی استفاده گردد که دارای قدرت بدنی مناسب می باشند چونکه چرخش وینچ دستی از طریق دست انجام می پذیرد و این کار نیاز به برخورداری از قوای جسمانی بالا خواهد بود.
کاربردهای کلایمر دستی چیست؟
- اجرای نمای ساختمان مسکونی
- اجرای نمای ساختمان صنعتی
- نظافت دوره ای نمای ساختمان
- پروژه هایی که دسترسی به برق در آنها سخت است.
- ساختمان هایی با وجود ارتفاع حداکثر پنج طبقه
مزایای بکارگیری کلایمر دستی کدامند؟
- سبکی وزن کلایمر
- سرعت در اجرا و همچنین نصب دستگاه
- بکارگیری در دور افتاده ترین پروژه های ساختمانی
- نیاز به برق ندارد.
- دارای ایمنی بیشتر در مقایسه با داربست
- قابلیت تغییر ابعاد سبد کلایمر
- قابلیت مونتاژ و همچنین جمع آوری سریع در مکان پروژه
- حمل آسان به فضای اجرا پروژه
نکات سرویس و همچنین نگهداری کلایمر دستی
در جهت سرویس دوره ای این دستگاه وینچ های حلزونی می بایست دستگاه کلایمر مورد بررسی کامل قرار گرفته شود و از سلامت چرخ دنده های وینچ اطمینان پیدا کنید و اگر نیاز به روغن کاری و همچنین گریس کاری، به موقع و به مقدار لازم این کار انجام گردد.
کابل فولادی و یا طناب دستگاه به صورت چشمی بررسی گردد که مشکل خوردگی و پارگی نداشته باشد. همچنین سیستم عملکرد ترمز مکانیکی دستگاه به حالت دستی تست گردد تا از عملکرد دقیق و صحیح سیستم ترمز اطمینان پیدا کنید.
نکات ایمنی بکارگیری کلایمر
در جهت استفاده از کلایمر دستی موقع اجرای نمای ساختمان و یا شستشو و همچنین نظافت نما رعایت پوشش ایمنی و بکارگیری کلاه ایمنی از طریق کارگران الزامی می باشد. کمربند ایمنی داربست جهت اتصال کارگران به بدنه سبد کلایمر به صورت الزامی باید مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از اهرم ترمز سبد در موقع توقف ما بین طبقات الزامی می باشد و باید از ثبات سبد در مکان مورد نظر اطمینان پیدا کنید. در صورت وزش بادها بصورت شدید از کلایمر در جهت انجام هر گونه کار اجرایی خود داری نمایید.
اجزا بکار رفته در کلایمر دستی چیست؟
- طناب یا کابل از جنس فولاد
- پیچ ها بصورت حلقه ای
- گیره دیواری جان پناه
- سبدو یا پلت فرم
- وینچ دستی
- سازه خرپا
- وزنه برای تعادل
- ترمز مکانیکال
کلایمر های دستی دست دوم
کلایمر دستی دارای مکانیزمی بسیار ساده و عملکردی بی خطر خواهد بود که در صورت بکارگیری درست در مدت زمان طولانی قابل بهره برداری خواهد بود. باید دقت کنید که در صورت تصمیم به خرید و تهیه کلایمر دست دوم اجزا مکانیکی آن شامل سیستم ترمز و وینچ و کابل دستگاه به دقت مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
علاوه بر آن خرید هر گونه تجهیزات دست دوم سبب صرف هزینه تعمیرات و تعویض قطعات فرسوده خواهد شد. جهت جلوگیری از اتلاف وقت و اطمینان خاطر از عملکرد درست سیستم کلایمر، گروه صنعتی پادیکاران به خریداران محترم پیشنهاد می کند از خرید کلایمر دستی کار شده صرف نظر کنند.