کلایمر

سکوی کار آویز موسوم به دستگاه کلایمر امروزه بصورت گسترده در داخل و خارج از کشور جهت ساخت سریع آسمان خراش ها و ساختمان های بلند مرتبه مورد استفاده قرار می گیرد و بدینوسیله باعث ایمنی بیشتر در زندگی و سرمایه انسان می گردد.

افرادی که از این سیستم  کلایمر استفاده می کنند می بایست دفترچه راهنمای آن و دستور العمل مربوطه را قبلاً بدقت مطالعه نمایند.

جزئیات و قوانین ایمنی برای اپراتوری، نصب و راه اندازی، بازرسی و نگهداری از سیستم کلایمر مورد نظر می باشد و مطالعه آن برای استفاده کننده از دستگاه های کلایمر الزامی بوده و  مسئولیت کلیه خطرات ناشی از عدم آشنایی اپراتور با مطالب  بعهده شخص وی می باشد.

انواع کلایمر

به طور کلی دستگاه های کلایمر شامل دو دسته کلی می شوند که عبارتند از:

  • کلایمر مکانیکی
  • کلایمر برقی

انواع کلایمر دارای کاربردهای متنوع و خاص خود می باشد، اما در حالت کلی کلایمر برقی به دلیل اینکه استفاده از آن راحت تر می باشد بیشتر مورد اقبال و استفاده قرار می گیرد. کلایمر در واقع به عنوان دستگاه جایگزین برای داربست در ساختمان ها و پروژه های بلند مرتبه مورد استفاده قرار می گیرد که در اینجا به کاربرد هر کدام از انواع آن خواهیم پرداخت.

کلایمر

کلایمر برقی

کلایمر برقی یکی از انواع کلایمر محسوب می شود که به عنوان جایگزین داربست جهت حفظ و نگهداری و تعمیرات و… نماهای ساختمان های بلند مرتبه مورد استفاده قرار می گیرد. کلایمر برقی با کمک سامانه الکتروموتور کار می کند که در این نوع از کلایمر ها یک موتور برقی وظیفه تنظیم ارتفاع و بالا و پایین رفتن سبد حمل نفرات را بر عهده دارد و اپراتور می تواند به راحتی حرکت این دستگاه را با استفاده از دکمه های تعبیه شده کنترل نموده و هدایت نماید. استفاده از کلایمر برقی کاملا ساده و بسیار آسان است و کنترل آن در تمامی جهات ممکن است.

کلایمر مکانیکی

کلایمر دستی یا همان مکانیکی، بر خلاف کلایمر برقی حرکت سبد حمل نفرات با نیروی دست جابجا می شود و حرکت می کند. اپراتور ها با چرخش دستی اهرم ها  کلایمر را به حرکت در می آورند و آن را به بالا و پایین هدایت میکنند. 

نکته ای که باید در مورد کلایمر مکانیکی به آن اشاره کنیم این است که این نوع از کلایمر ها معمولا امکان حرکت در عرض و به سمت راست و چپ را ندارند. همچنین کلایمر های مکانیکی به دلیل دشواری کار با آنها معمولا در پروژه های بزرگ و ساختمان های بلند مرتبه مورد استفاده قرار نمی گیرند.

اجزاء و قطعات دستگاه کلایمر :

دستگاه کلایمر پرتابل شامل اجزاء و قطعات ذیل می باشد :

  1. مکانیسم نگهدارنده = سازه روی بام (یک جفت) حاوی وزنه ها تعادل
  2. سیم های بکسل موتورها (2 رشته) – سیم های بکسل ترمزها (2 رشته) حاوی وزنه های تعادل
  3. کابل برق (1 رشته)
  4. پلت فرم (سکوی کار) که خود حاوی قطعات ذیل می باشد :
  • موتور بالاکشنده (Hoist)
  • ترمز یا قفل اضطراری
  • جعبه کنترل فرمان

نکته1 : پلت فرم ها می توانند حاوی قطعات اضافه نظیر : کلید حد بالا، اهرم حد پائین، بکسل جمع کن، چرخ بدنه نما، سیستم تراز کن اتوماتیک (Anti tilt)، سیستم اعلام اضافه بار (over load) و… برحسب درخواست خریدار باشند.

نکته 2 : پلت فرم ها می توانند اشکال مختلف مثل : نیم گرد، دایره، دو طبقه و… داشته و یا حاوی اجزاء مدولار دیگری مثل : بالکن، قطعه کرنر بازوایای مختلف، مقر نصب موتور موسوم به براکت C، و… باشند.

کلایمر پادیرکاران

نصب و راه اندازی اولیه دستگاه کلایمر:

  1. آماده سازی قبل از نصب :

کلیه اجزاء و قطعات دستگاه کلایمر قبل از نصب باید از جعبه های مربوطه خارج و تعداد پیچ و مهره و پین ها بر روی زمین شمرده و صحت و سلامت آنها بررسی گردد. (این کار از روی عدلبندی دستگاه صورت می پذیرد) سپس سازه های روی بام و کلیه اجزاء و قطعات آن به همراه سیم های بکسل و کابل برق به روی نقطه یا محل آویز (معمولاً روی بام) منتقل می گردد و پلت فرم با کلیه اجزاء و قطعات روی زمین باقی می ماند.

  1. نصب و راه اندازی سازه های روی بام :

مرحله 1 : موقعیت یابی و نصب تکیه گاه مثلثی شکل پشت جانپناه و یا لبه بام مطابق ارتفاع جانپناه و وارد نمودن تی بلند (bayonet) به داخل تکیه گاه مثلثی (Front support).

نکته : ارتفاع تی بلند در داخل تکیه گاه می تواند در مدل های مختلف از 15/1 تا 95/1 متغیر باشد که این موضوع براساس ارتفاع موجود جانپناه بام تعیین می گردد.

مرحله 2: نصب سبد وزنه های تعادل (تکیه گاه پشتی) در راستای تکیه گاه مثلثی و ترازیابی سوراخ بالایی آن نسبت به تکیه گاه جلو.

مرحله 3 : نصب بازوهای نگهدارنده و اتصال آنها به سبد وزنه های تعادل و تکیه گاه مثلثی شکل جلویی و بیرون آوردن نوک بازو از لبه بام به اندازه مجاز و دلخواه.

بازوهای نگهدارنده از سه بخش تشکیل می شوند : بازوی عقبی، بازوی میانه (رابط)، بازوی جلویی

  • بازوی عقبی به سبد وزنه های تعادل و بازوی جلویی به تکیه گاه مثلثی و در انتها به سیم های بکسل آویز
    متصل می گردد.
  • هرچه فاصله بین تکیه گاه مثلثی و تکیه گاه پشتی (سبد وزنه تعادل) بیشتر باشد (یعنی طول بازوی مقاوم مطابق قانون اهرم ها در فیزیک) ایستایی و ایمنی سازه ها بیشتر تضمین می گردد.

مرحله 4 : فرمولاسیون ذیل در حین نصب سازه روی بام جهت ایمنی در حفظ تعادل سازه در حین کارکرد پلت فرم باید رعایت شود.

اگر :       فاصله تکیه گاه پشتی تا مثلثی = b  

ضریب ایمنی = K  طول بازوی محرک(out reach) = a 

 وزن کل پلت فرم، سیم بکسل، اپراتور ها و تجهیزات = F

وزن کل وزنه های تعادل و سازه روی بام از تکیه گاه جلویی تا پشتی = G

K =   G × b    ≥  2

           F × a

تذکر : به عبارت دیگر افزایش حاصل ضرب G و b باید همواره بیش از دو برابر افزایش حاصل ضربF و a باشد.
 طول بازوی محرک (out reach) معمولاً باید بین 1/1 تا 3/1 متر باشد و نباید بیش از 5/1 گردد، اما در شرایطی که بنا به شرایط ساختمان و محیط کار نیاز به out reach بیش از 5/1 هستیم باید ظرفیت مفید دستگاه را کاهش
 (نفرات کمتری روی پلت فرم کار کنند) و یا تعداد وزنه تعادل را افزایش دهیم.

مرحله 5 : پس از نصب تی کوچک روی تکیه گاه مثلثی سیم بکسل های موسوم به مهارکش (ضدخیز) از نوک بازوی محرک پس از عبور از روی تی کوچک به انتهای بازوی مقاوم در مجاورت سبد وزنه تعادل وصل و محکم می گردند تا از خیز نوک بوم در شرایط اضطراری جلوگیری نماید.

مرحله 6 : آویزان کردن سیم های بکسل از نوک بازوی محرک کلایمر : از هر بازو دو رشته سیم بکسل آویزان می گردد یکی برای موتور و دیگری برای ترمز نحوه اتصال سیم بکسل به بازوی نگهدارنده یا با استفاده از حلقه و گوشواره و کرپی (حداقل سه عدد) صورت می گیرد و یابا استفاده از قلاب S حداقل 1 تن و پرس انجام می گیرد.

در مدل هایی که Top limit (حد بالا) دارند روی سیم بکسل ترمز باید پلیت یا صفحه مخصوصTop limit در بالاترین حد نصب گردد.

نحوه بستن کرپی برروی سیم بکسل در شکل نمایش داده می شود.

تذکر : هر موتور بالا کشنده (Hoist) بسته به روش کشیدن سیم بکسل Moving orbit) = مدار حرکت سیم داخل موتور) نیازمند سیم بکسل مخصوص خود می باشد. لذا انتخاب قطر، بافت و شکل مناسب سیم بسیار مهم می باشد مثلاً در موتورهایی که نیازمند سیم بکسل 8-3/8 و یا 6/8 میلی متر می باشد نوع بافت می تواند 17×6، 19×6، 31×4، 26×5 با مغزی فولاد یا پلی پروپیلن و یا کنف باشند لذا بهتر است سیم مخصوص هر کارخانه برای هر موتور خاص استفاده گردد تا از مشکلاتی نظیر له شدن سیم درحین ورود به موتور، ساییدگی سیم و یا خوردگی اجزاء و قطعات داخل موتور و یا شکستگی بلبرینگ های داخلی و معایب دیگر جلوگیری گردد.

مرحله 7 : چک کردن نهایی فاصله ها و اندازه ها، چک کردن پیچ و مهره ها، قراردادن وزنه های تعادل در مکان هایی مشخص روی تکیه گاه پشتی (سبد وزنه)

  • نوک بوم سازه نگهدارنده از نمای تمام شده معمولاً باید 60 سانتی متر بیرون تر باشد.
  • فاصله بین مرکز تکیه گاه های مثلثی از یکدیگر معادل فاصله نوک بازوها و طول پلت فرم باشد.
  • اگر بکسل ها توسط کرپی به نوک بازوها وصلند تعداد و روش اتصال کرپی ها چک شود.
  • اگر بکسل ها توسط قلاب S به بازوها وصلند جایگاه آن ها و فنر قلاب چک شود.
کلایمر پرتابل

کلایمر مونوریل (Mono Rail) از انواع دستگاه های کلایمر است که ریل های آن دور تا دور ساختمان در قسمت پشت بام کشیده می شود و تجهیزات نفربر روی این ریل ها نصب شده  حرکت سبد حمل نفرات بر روی این ریل ها انجام می شود و امکان حرکت به صورت افقی را در تمام اطراف ساختمان به ما می دهد.

با ادغام سیستم ماشین روف و مونوریل نوع دیگری از کلایمر ها به نام کلایمر ماشین روف به وجود آمده اند که قابلیت جابجایی آن ها مقداری با نمونه های دیگر متفاوت است. 

این نوع از کلایمر کامل ترین نوع سیستم است که ریل گذاری برای آن در اطراف سقف ساختمان انجام می گیرد. این سیستم در نقطه مرکز پشت بام نصب می شود و علاوه بر قابلیت حرکت در جهت های راست و چپ، قابلیت حرکت به جلو و عقب و حتی بالا و پایین را نیز دارد.

کاربرد این نوع از کلایمر بیشتر برای ساختمان هایی است که نمای آن به صورت تخت نمی باشد و دارای برآمدگی و فرورفتگی می باشد.

کاربرد دستگاه کلایمر

کاربرد دستگاه کلایمر بیشتر در نگهداری و نصب و… نمای ساختمان ها و به ویژه ساختمان های بلند مرتبه است. شستشو و تمیز کردن نمای ساختمان های بلند مرتبه یکی از مسائل مهمی است که با استفاده از کلایمر می توان این کار را به یک امر آسان و ایمن و حتی کم هزینه تبدیل کرد. مهم ترین کاربردهای دستگاه های کلایمر عبارتند از:

 

  • دسترسی به نمای ساختمان‌های بلند
  • تعمیر و نگهداری نمای ساختمان
  • نظافت نما
  • نقاشی نمای بیرونی برج ها
  • نصب کامپوزیت پنل و تجهیزات نما
  • بازسای نمای ساختمان های بلند مرتبه
  •  

بدون کلایمر ها انجام دادن خیلی از کارهای مهم در ساختمان های بلند مرتبه و برج ها با سختی امکان پذیر است. این امر با کمک تکنولوژی دستگاه های کلایمر بسیار آسان تر و سهل تر انجام می شود.

 

 

حمل و نقل و انبارداری دستگاه کلایمر:

 

  • هنگامی که از دستگاه کلایمر استفاده نمی شود باید دمونتاژ شده و قطعات آن را در انبار خشک با تهویه مناسب و بدون هوای مرطوب که امکان زنگ زدگی فراهم می کند نگهداری کرد. سیم بکسل ها باید حلقه شوند و موتورها و ترمزها باید بسته بندی شوند.
  • برای حمل و نقل موتورها ، جعبه برق و ترمزها باید با هم بارگیری شوند البته بعد از اینکه هر یک به تنهایی بسته بندی شدند.
  • سیم های بکسل باید بعد از حلقه شدن بارگیری شوند و از قراردادن چیزهای سنگین روی آنها باید اجتناب گردد.
  • سازه های روی بام و پلت فرم بعد از دمونتاژ شدن باید بارگیری شوند و باید از دفورمه شدن قطعات آن ها در حین بارگیری و حمل جلوگیری شود.
  • پلت فرم های بیش از یک سال انبارداری شده لازم است که سرویس شوند.
کلایمر در ایران مال

تفاوت کلایمر ثابت و کلایمر پرتابل 

دستگاه های کلایمر شامل دو دسته می شوند که عبارتند از کلایمر پرتابل و کلایمر ثابت. کلایمر پرتابل امکان استفاده به صورت موقتی یا انتقال و جابجایی به سایر پروژه های ساختمانی را نیز دارد. لذا پس از اتمام کار می توان آن را جمع آوری نموده و در سایت ساختمان ها و پروژه ها استفاده نمود.

اما دستگاه کلایمر ثابت روی ساختمان نصب می شود و دائمی هستند. از آنواع کلایمر ثابت می توان به کلایمر مونوریل، ماشین روف اشاره کرد.

اما آنچه که در انتخاب نوع کلایمر مهم است نحوه کاربری آن می باشد. برای سازندگان و شرکت هایی که قصد دارند دستگاه کلایمر را پس از اتمام کار به پروژه دیگر منتقل نمایند قطعا کلایمر پرتابل گزینه مناسبی برای آنها است. اما برای ساکنین یک ساختمان و یا برج که به صورت مستمر و مداوم نیاز به این دستگاه پیدا خواهند کرد قطعا کلایمر ثابت گزینه مناسب و بهتری برای آنها می باشد.

نحوه نصب کلایمر

در بسیاری از پروژه‌های مربوط به ساختمان های بلند مرتبه می‌توان خرید کلایمر یا اجاره کلایمر مد نظر داشت و می توان گفت به طور معمول محدودیت خاصی جهت نصب این سازه ها وجود ندارد. مراحل نصب کلایمر ابتدا با نصب تجهیزات آن روی پشت بام ساختمان آغاز می‌شود. این تجهیزات عبارتند از: سبد حمل نفرات به اضافه وزنه‌های تعادل، ستون، تیکه گاه یا خرک تعادل، تیر یا بازوی مربوط به نقاط آویز،  بکسل های ضد خیز می باشد.

علاوه بر موارد گفته شده در کلایمر ریلی باید ریل گذاری در پشت بام و روی سقف نیز انجام شود. در مرحله دوم نوبت به نصب سبد حمل نفرات کلایمر می‌ رسد که شامل مواردی از جمله: جعبه برق، ترمز اضطراری، کابل، کابل جمع کن و … می شود.

در زمان نصب کلایمر توجه به طول باز و وزنه‌ها بسیار با اهمیت و مهم است. همچنین دقت در انتخاب موتور و گیربکس آن نیز بسیار مهم و حیاتی می باشد که بر اساس ظرفیت دستگاه انتخاب می شود. علی ایحال با توجه به اینکه نصب کلایمر در ساختمان ها یک امر بسیار تخصصی و گاها پیچیده است، لذا برای این کار بایستی از یک مجموعه متخصص و قابل اطمینان جهت انجام آن کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *