چرا باید کلایمر اجاره کنیم؟
دی ۷, ۱۴۰۱سبد حمل لیفتراک
اسفند ۲۵, ۱۴۰۱کلایمر جایگزین داربست با سطح متغیر یک جایگزین داربست معلق موقت می باشد که به کارگران این امکان را خواهد داد تا به صورت عمودی به همراه ابزار و همچنین مواد از یک نقطه دسترسی واحد به محل مورد نظر حرکت کرده تا کارهای مورد نظر را انجام دهند.
این سیستم یعنی کلایمر بالابر برای سیستم عامل هایی معتبر می باشد که با استفاده از مکانیزم بلند کردن و یا پایین آمدن برقی فعالیت دارند و در واقع به آنها کلایمر برقی گفته می شود. کلایمر به عنوان جایگزین داربست، راهنمای دستورالعمل سازنده نخواهد داشت و استانداردهای موجود از نظر ماهیت کلی می باشند، بنابراین بعضی از توصیه ها احتمال دارد برای یک مدل خاص کاربرد نخواهد داشت.
این نوشته سعی کرده تا مقررات ایمنی خاصی را بیان کند که اپراتور دستگاه کلایمر جهت استفاده ایمن تر از آن باید پیروی نماید.
این مقاله جهت اپراتورهای اجاره کلایمر نیز می باشد، بنابراین خطرات کلی موجود در یک مکان کار و خطرات ایجادی از عملیات حمل و نقل، مونتاژ، جداسازی، تعمیر و همچنین نگهداری کلایمر جایگزین داربست در نظر گرفته نخواهد شد. در واقع باید این عملیات از جمله نما کاری قبل از راه اندازی توسط افراد متخصص که مطلع به فعالیت شرکت اجاره کلایمر هستند، صورت پذیرد.
البته لازم به ذکر است که این دستگاه فقط باید برای هدفی که برای آن ایجاد شده است و همواره توسط پرسنل مجاز که جهت استفاده از آن آموزش دیده باشند، استفاده شود.
بازرسی کلایمر بالابر
بازرسی کلایمر در کشورهای صنعتی امری الزامی می باشد. کلایمرها نیز مثل اکثر تجهیزات لیفتینگ دارای استانداردهای بین المللی می باشند که از آن جمله می توان به استاندارد EN 1808 و استاندارد CE اروپا اشاره نمود. کلایمر وسیله ای جهت دسترسی به ارتفاعات می باشد و عموماً برای نفربری طراحی می شود. رعایت استانداردها به دلیل ارتباط این وسیله با ایمنی کاربران کلایمر اهمیت بسیار بالایی دارد و الزامات بسیار متعدد و سختگیرانه در طراحی، ساخت، تولید و بازرسی کلایمر اعمال می شود.
در کشورهای اروپایی و همچنین آسیایی، شرکت های تولید کننده کلایمر ملزم به دریافت این استانداردها می باشند و بایستی کلیه باید ها و نباید های کلایمر بیان شود، البته به این استاندارد و حداقل های تعریف شده در آنها در موقع ساخت توجه خواهد شد و در حین بازرسی کلایمر مورد بررسی مجدد قرار می گیرد. علاوه بر آن، کلیه کلایمرها بایستی توسط شرکت های مجاز بازرسی در دوره های زمانی معین مورد بررسی فنی قرار بگیرد و گواهینامه سلامت کلایمر را دریافت کنند.
مرجع بازرسی کلایمر استاندارد EN 1808 می باشد و از مهمترین سیستم های کلایمر که در این استاندارد تقسیم بندی می شوند، می توان به سیستم های زیر اشاره نمود؛
- کلایمر پرتابل بصورت برقی
- کلایمرهای پرتابل بصورت مکانیکی یا دستی
- کلایمر بالابر مونوریل
- کلایمر بالابر ماشین روف
مسائل ایمنی استانداردهای کار در ارتفاع
استانداردهای کار در ارتفاع و استفاده از تجهیزات بالابر و همچنین دستگاه کلایمر، کارفرمایان را ملزم به رعایت قوانین ایمنی بسیار سختگیرانه جهت جلوگیری از صدمات و تلفات ناشی از سقوط اشخاص در محل کار خواهد کرد. کارفرمایان ملزم به رعایت استانداردهای مشخصی می باشند که عبارتند از:
- سازماندهی و همچنین برنامه ریزی مناسب کلیه کارها در ارتفاعات
- ارزیابی بصورت کامل شایستگی کارگران
- ارزیابی بصورت جامع از خطرات احتمالی در مناطق کاری
- به حداقل رساندن کار در ارتفاعات در صورت امکان
- انتخاب و بازرسی تجهیزات ایمنی مناسب برای خرید یا اجاره کلایمر بالابر
- اطمینان از اینکه همه اعضای تیم کاری از تجهیزات ایمنی به درستی استفاده خواهند کرد.
- اطمینان از نصب بصورت ایمن تجهیزات بالابر همانند کلایمرها
به کارمندان در ارتفاع نیز توصیه می شود که به موارد زیر را دقت کنند.
- رعایت قوانین ایمنی بیان شده توسط کارفرمایان
- تجهیزات ایمنی مشخص شده را همیشه در محل کار استفاده نمایید.
- یک ارزیابی شخصی از ایمنی و همچنین خطرات در محل کار داشته باشید.
- هرگونه خطری را که قبل از آغاز کار به آن دقت نکرده اید را، گزارش دهید.
- هر گونه مشکلی را که در زمان کار صورت می گیرد و می تواند ایمنی در محل کار را به خطر بیاندازد گزارش نمایید.
- فقط زمانی به محل کار خود مراجعه نمایید که در وضعیت سلامتی خوبی بسر می برید.
چه خطراتی را باید قبل از شروع کار در ارتفاع مورد ارزیابی قرار داد؟
- مناطق خطرناک موجود
کارفرمایان باید میزان امنیت را در همه زمینه ها تعیین نمایند. به کارگران باید توصیه گردد که کدام مناطق امن و کدام مناطق خطرناک می باشند تا اقدامات احتیاطی صورت پذیرد.
- برنامه ریزی برای انجام وظایف
برای انجام همه وظایف، اعم از معمول یا غیر معمول، باید طرحی با ارزیابی مناسب و دقیق از خطر سقوط احتمالی اشیاء و همچنین سایر خطرات تدوین نمود. این طرح باید تمام اشیاء بالقوه رها شده را شناسایی کند و کنترل های پیشگیرانه و کاهش دهنده خطر را برای جلوگیری از وقوع آنها اجرایی نماید.
- خطر سقوط اجسام
سقوط اجسام خطراتی به شمار می آیند که همیشه در کار در مکان های مرتفع و بر روی دستگاه های بالابر و همچنین وکلایمرها دیده می شوند. از مصالح ساختمانی گرفته تا ابزارهای دستی موجود، این اشیاء می توانند باعث صدمات و نیز مرگ و میر ناشی از سقوط آنها بر روی اشخاص، کارگران و اطرافیان گردد.
- حفاظت در برابر سقوط
حفاظت از سقوط به اقدامات جمعی جهت جلوگیری از سقوط و یا به حداقل رساندن صدمات ناشی از سقوط اشاره خواهد داشت. هنگام کار بر روی داربست و یا محافظت از سقوط مورد نیاز می باشد. در صنعت ساخت و ساز، بیش از 60 درصد مرگ و میرها بخاطر سقوط می باشد. به همین خاطر هنگام کار در ارتفاعات، حفاظت از سقوط از اولویت بالایی برخوردار می باشد.
کاربردهای کلایمر
دسترسی ساده به نقاط مختلف ساختمانهای مرتفع مهم ترین کاربرد کلایمر به حساب می آید. دستگاههای کلایمر کاربردهای بسیار مهمی در حفظ زیبایی نمای ساختمانها و همچنین تعمیرات مورد نیاز خواهند داشت. تمیز نگه داشتن نمای برجها و همچنین ساختمانهای بلند از جمله موضوعات چالشی خواهد بود که با کمک کلایمر ها به یک کار ساده و نیز کم هزینه تبدیل خواهد شد. مهمترین کاربردهای کلایمر از قبیل موارد زیر می باشد.
- دسترسی به نمای ساختمانهای خیلی بلند
- تعمیر و نگهداری ساختمان ها
- نظافت بنا
- نقاشی ساختمان
- نصب کامپوزیت پنل ها
- بازسای نمای سازههای مرتفع
ایمنی کلایمر
الزامات ایمنی کلایمرها نقش مهمی در تامین ایمنی کاربری این تجهیزات خواهد کرد. کلایمر ها نقش موثری در سهولت انجام کار در بیشتر پروژه های ساختمانی ایفا می کند، اما خطراتی بالقوه نیز وجود دارد که با توجه به عدم رعایت موارد ایمنی از سوی هر یک از اوپراتورها، صدمات جبران ناپذیری بوجود می آید.
نوشته پیش رو به بایدها و نبایدهای کلایمرها می پردازد و سعی بر این خواهد داشت تا علاوه بر هشدار در خصوص کلیه خطرات بالقوه استفاده از کلایمرها، توصیه های ایمنی را یادآور گردد و کاربران را از مخاطرات احتمالی ایمن کند.
همانطور که گفته شد کلایمر (Climber) نوعی بالابر ساختمانی می باشد که دارای سبدی مخصوص به طول حداقل ۲ و حداکثر ۶ متر است. از این دستگاه می توان جهت کارهایی از قبیل تمیزکاری و تعمیرات نمای ساختمان و همچنین جابجایی تجهیزات کارگاهی استفاده نمود. کلایمر جانشین بسیار مناسبی جهت داربست های ساختمانی می باشد و نسبت به آنها هزینه و زمان نصب را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
کلایمر به وسیله موتورهای وینچی که با سیم بکسل مخصوص به پایه های نگهدارنده آن وصل خواهد شد، حرکت می کند و مجهز به ترمز اضطراری می دهد. در ادامه به ذکر نکاتی با اهمین و حیاتی جهت اطمینان از ایمنی کلایمر پرداخته می پردازیم.
اصول ایمنی کلایمرها
۱. جهت تضمین ایمنی کلایمرها، بار اضافی به آن تحمیل نباید کرد و سعی در دسترسی به نقاط دور از دسترس سبد نداشته باشید. احتمال دارد، بار اضافی به سیم بکسل فشار بیش از حد وارد نماید و باعث حادثه گردد.
۲. استفاده از سیم بکسل که زنگ زده باشد، گره دار و صدمه دیده جهت استفاده دستگاه، ایمنی کلایمر را به شدت کاهش خواهد داد. اینگونه سیم بکسل ها باید به سرعت تعویض شده و در طی بازرسی دورهای از کلایمر تمامی عیوب موجود در سیم بکسل مشخص گردد و در گزارش بیان شود.
۳. جهت افزایش ضریب ایمنی کلایمرها کلیه مراحل مونتاژ آنها، دمونتاژ و هرگونه تغییر ساختاری در این سازه بایستی تحت نظر و کنترل کامل بازرسین متخصص و همچنین با صلاحیت صورت پذیرد. پس از هر مرحله جابجایی کلایمر بایستی جهت دریافت مجدد گواهینامه سلامت کلایمر اقدام گردد.
۴. بعد از جابجایی کلایمر ها و قبل از راه اندازی آنها، کلیه مراحل بازرسی و بعد از آن، تست بار کلایمر بایستی زیر نظر مهندسین آموزش دیده صورت گیرد. کلایمر می بایست توسط اپراتور هر هفته یکبار تحت کنترل قرار بگیرد و تمامی سیم بکسل ها نیز قبل از هر شیفت کاری کنترل گردد..
۵. مراحل تعمیرات و نگهداری تمامی تجهیزات و همچنین متعلقات کلایمرها می بایست به درستی صورت پذیرد. همه گزارشات مربوط به تعمیرات، گزارشات مربوط به بازرسیهای هفتگی توسط اپراتورها و همچنین سوابق بازرسی باید به صورت دقیق ثبت و نگهداری گردد.
۶. در جهت افزایش ایمنی، کلایمر باید مجهز به سیستم سیم بکسل ایمنی باشد و در هنگام نصب کلایمر سیم بکسل ایمنی و نیز قطعه اتوماتیک ایمنی به درستی نصب گردد. هیچکس و در هیچ شرایطی مجاز به ایجاد دستکاری در این سیستم، تغییر تنظیمات آنها و یا از کار انداختن این دستگاه نیست.
۷. استفاده از کلایمر می بایست توسط افراد با حداقل سن، ۱۸ سال سن تمام و همچنین آموزش دیده انجام گردد. این افراد در همه مراحل استفاده از کلایمرها باید کمربند ایمنی خود که مخصوص کار در ارتفاع است، را ببندند و آن را به طناب نجات (مستقل از کلایمرها) متصل نمایند.
۸. تابلویی حاوی اطلاعاتی از قبیل بار مجاز این دستگاه، تعداد نفرات مجاز در آن و بازرسی های انجام شده باید بروی کلایمر و همچنین در معرض دید استفاده کنندگان از آن قرار داده شود. این تابلو همچنین بهتر است، بستن کمربند ایمنی کار در ارتفاع بالا و اتصال آن به طناب نجات در صورت نیاز، را یادآوری کند.