شاید تا به حال برایتان پیش آمده باشد که قصد انجام تعمیر و یا نظافت جهت نمای ساختمان خود را داشته باشید و در انتخاب روش دسترسی به نما شک و تردید به خرج بدید. در مطلب پیش رو قصد داریم، بهترین روش دسترسی به نما که کلایمر می باشد، را معرفی کنیم و نحوه ی کار با کلایمر را بیان کنیم.
همان طور که می دانید با پیشرفت تکنولوژی و همچنین ابزارها روش های مختلفی ایجاد می شود که دسترسی به نمای ساختمان را بسیار راحت تر از قبل خواهد کرد، البته هر یک از این روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارد.
به طور کلی در حال حاضر ۵ روش جهت دسترسی به نمای ساختمان برای اجرای خدمات تعمیرات و نظافت نمای ساختمان دیده می شود، که هر کدام از روش های مزایا و معایب خود را خواهند داشت و هزینه های اجرای خدمات جهت هر کدام از روش های متفاوت و متغیر است. به صورت کلی روش های دسترسی به نمای ساختمان شامل موارد زیر می باشد.
کلایمر یکی دیگر از ابزارها و روش های محبوب جهت دسترسی به نمای ساختمان است که معمولا در ساختمان های بزرگ تجاری اداری از آن استفاده می شود.
در واقع کلایمر یکی از روش های مدرن و امروزی است، اما هزینه نسبتا بالایی در مقایسه با روش راپل و داربست خواهد داشت، زیرا در این روش هم، باید هزینه های اجاره و نصب کلایمر پرداخت گردد و همچنین به شخص متخصص کار در ارتفاع نیز هزینه پرداخت شود که باعث می شود، هزینه های شما را دو چندان گردد.
امنیت کلایمر حدودا زیاد است، اما در بعضی از مواقع امکان دارد، خطر ساز و ناامن گردد. مخصوصا در ساختمان هایی که ارتفاع نسبت بالایی داشته باشند، اغلب یکی از خطراتی که کلایمر دارد این است که در هوایی که باد داشته باشد به هیچ عنوان نباید از این ابزار استفاده نمود.
زیرا شدت باد و همچنین وضعیت جوی هوا موجب تاب خوردن کلایمر می شود و احتمال دارد افرادی که در سبد کلایمر در حال اجرای کار هستند، از بالای کلایمر سقوط کنند.
یکی از معایبی که معمولا کلایمر دارد این مورد می باشد که متاسفانه در زمان اجرای کار با کلایمر امکان استفاده از کمربند های ایمنی جهت بستن به جایی به جهت جلوگیری از سقوط از نمای ساختمان تعریف نمی شود و این مورد موجب شده استفاده از کلایمر توسط افراد کمتری انجام گیرد.
در واقع کلایمر بالابری با سبدی مخصوص به طول حداقل ۲ و حداکثر ۶ متر می باشد. از کلایمر جهت دسترسی به بخش های مرتفع جهت کارهایی از قبیل تعمیرات نمای ساختمان ها، شستشوی نمای ساختمان، انجام خدمات نما و همچنین جابجایی تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد.
کلایمر جایگزین ایمنی بجای داربست می باشد و علاوه بر ایمنی بیشتر و سهولت در استفاده آن، نسبت به داربست هزینه و نیز زمان نصب را به میزان قابل توجه ی کاهش خواهد داد.
سیستم کار کلایمر به این صورت می باشد که با استفاده از موتورهای وینچی که با سیم بکسل بصورت ویژه، کلایمر به پایه های نگهدارنده آن وصل خواهند شد و حرکت می کنند. البته برای کلایمر ترمزهای اضطراری در نظر گرفته می شود.
برای اطمینان از رعایت نکات ایمنی و همچنین پیشگیری از رخداد های ناخوشایند و خطرناک منجر به خسارت های جانی و مالی، بازرسی و پیگیری صدور گواهینامه سلامت تجهیزات مطابق استاندارد های معین به صورت دوره ای جهت شرکت های مربوطه ضروری می باشد.
برای اطمینان از ایمنی کامل کلایمر و صحت عملکرد این تجهیزات، کلایمر بصورت دورهای بر اساس استاندارد EN۱۸۰۸، بازرسی خواهد شد و به آن گواهینامه معتبر اعطا می گردد البته این گواهینامه برای مدت معین صادر می شود.
بازرسی دورهای و فنی تجهیزات و همچنین ماشین آلات به صورت معمول سالانه انجام خواهد گرفت. مسئولین ایمنی و بهداشت یا بعبارتی کارشناس HSE، مسئول ایمنی کلیه تجهیزات و همچنین مسئول حوادثی خواهد بود که احتمال دارد، آنها به واسطه استفاده از این تجهیزات بوجود آیند.
این بازرسیها مطابق الزامات سازمان ملی استاندارد، وزارت کار، وزارت صنعت و معدن و استانداردهای جهانی مربوط به این موارد انجام خواهد شد و پس از اطمینان از اینکه تجهیزات و مورد نیاز کلایمر، عیوب و مغایرتهای بحرانی با استانداردها وجود نداشته باشد، گواهینامه سلامت جهت بکارگیری کلایمر صادر خواهد شد.
در ادامه در صورت استفاده صحیح از کلایمر و نیز بکار بردن اپراتور مجرب ریسک استفاده از آن به حداقل میزان خود می رسد.
پس از توضیحات بالا در خصوص صدور گواهی سلامت تجهیزات از جمله کلایمر، این سوال وجود دارد که مسئولیت بروز حوادث برای تجهیزات و همچنین کلایمرهایی که مراحل بازرسی و نیز صدور گواهینامه برای آن انجام می گیرد، با چه کسی خواهد بود؟
پس از وقوع یک حادثه و بعد از آن بررسی علت ایجاد حادثه، اگر مشخص گردد که دلیل رخداد آن عدم رعایت دستورالعملهای ایمنی و نیز کاربری همچون استفاده از کلایمر برای جابجایی بار بیش از ظرفیت مشخص شده برای آن صورت گیرد، مسئولیت حادثه به عهده بهره بردار خواهد بود. اما اگر در بررسی علت حادثه مشخص گردد عدم تشخیص صحیح نواقص کلایمر دلیل آن بوده است، شرکت بازرسی نقش دارد و مقصر خواهد بود و مقصر حادثه ملزم به جبران خسارت می باشد.
این سوالی است که اغلب پرسیده خواهد شد، چون یافتن توصیه ها و راهنمایی های موجود هم دشوار می باشد و هم قابل تفسیر است.
ANSI 92.9 ، یکی از استانداردهای طراحی برای MCWP بیان می کند که، وقتی فردی مجاز به استفاده از MCWP است ، باید حتما تحت نظر یک فرد واجد شرایط و دارای مجوز آموزش ببیند.
مقررات OSHA اعلام می کند که : کارفرما باید هر کارمندی را که در حالی که بروی کلایمر آموزش دیده است توسط شخصی واجد شرایط در زمینه کار در حال انجام است، شناسایی کند تا خطرات مربوط به نوع کلایمر را بداند و روش های کنترل و یا به کاهش این خطرات را درک نماید.
بنابراین، نه تنها باید کاربر آموزش دیده باشد بلکه شخصی که کاربر را آموزش خواهد داد، باید دارای گواهینامه (اعتبار و تجربه کافی به ثبت شده) و گواهینامه های اثبات دانش و تجربه خود در رابطه با کلایمر باشد.